IDN Plus memoriam

Un record i una llavor per al futur, això és IDN Plus. Una cita, del 16 al 21 d’octubre, al Mercat de les Flors per recordar tota la feina feta per Núria Font, i així plantar la llavor d’un esdeveniment que continuï el seu mestratge. Al costat d’altres homenatges que se li fan a Madrid i Barcelona, com l’exposició produïda per l’Arts Santa Mònica amb la col·laboració del Mercat de les Flors i el Festival Loop el mes de novembre, reprenem la pregunta que ella va saber respondre de mil maneres, sense que mai en marqués el punt i final: com relacionar dansa, imatge i tecnologia?

IDN Plus no vol ser un festival, sinó un punt de trobada per a tots aquells que van creuar les seves trajectòries en anteriors edicions. Per això presentarem els treballs d’artistes vinculats als passats IDN, com ara Kònic Thtr, Gilles Jobin, l’Instituto Stocos, Eloi Maduell o Erre que Erre, entre d’altres, en un programa que inclou conferències, taules rodones, pel·lícules…

Realitzadora de vídeo i comissària d’exposicions, Núria Font va centrar la seva trajectòria en explorar les interseccions i confluències entre la dansa i les arts audiovisuals i electròniques. La seva trajectòria, pionera i valenta, va ser reconeguda en 2009 amb el Premi Nacional de Dansa, que la va consagrar com la creadora més influent en l’àmbit de la videodansa nacional, així com la cara d’aquest art a l’estranger. Al llarg de la seva intensa carrera va col·laborar amb els més destacats protagonistes de la dansa al nostre país, com Àngels Margarit, Maria Muñoz / Mal Pelo i Cesc Gelabert, entre d’altres.

Com a comissària va concebre esdeveniments trencadors, que materialitzaven la interdisciplinarietat molt abans que es convertís en una de les pràctiques obligades de l’art contemporani. Entre aquests destaquen la Biennal d’Arts Electròniques i Vídeo de Creació, que es va celebrar el 1998, 2000 i 2002 al Centre d’Art Santa Mònica, on va dirigir durant vuit anys l’Espai Vídeo i el VAD, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona, que va dirigir entre 2003 i 2011. La dansa era la seva gran passió des que va conèixer Pina Bausch i Merce Cunningham, amb qui va coincidir al Nova York dels anys 80. Les dues coreògafes la van inspirar i van empènyer a crear la Mostra de Videodansa que va dirigir entre 1984 i 2003.

El seu últim projecte va ser NU2’s, una associació independent sense ànim de lucre, creada el 2005 per donar continuïtat a les activitats produïdes durant els gairebé 20 anys de la Mostra de Videodansa i incentivar la incorporació de les eines digitals a la creació coreogràfica. Font va crear NU2 ‘s amb l’objectiu de millorar l’ajuda a la producció, col·laborar en la difusió nacional i internacional de les obres i crear espais de reflexió i investigació sobre la relació entre dansa i noves tecnologies.

En aquest vídeo recuperem la conversa que vam mantenir amb Núria Font el 2015 amb motiu de la celebració al Mercat de les Flors del festival IDN.