Toni Rumbau: “Les marionetes permeten distanciar-se dels problemes i les emocions”

El Festival de teatre d’objectes IF Barcelona celebrarà la tercera edició del 9 al 19 de novembre amb la programació de 15 propostes. Entre aquestes, es mostraran els projectes en residència acabats de David Espinosa, Enric Farrés, col·lectiu Be Another Lab, Xesca Salvà i Federica Porello, es podran veure altres espectacles i es realitzaran diversos tallers i laboratoris de creació.

IF Barcelona explorarà la relació entre l’objecte simbòlic i la matèria, així com el límit de la percepció a través de la creació de sentits i realitats que van més enllà del que és aparent. Toni Rumbau, president del Festival IF Barcelona, destaca la importància del festival que està dedicat al teatre de marionetes en el seu concepte més ampli i inclou, ha afegit, “el teatre d’objectes, visual i mecànic i en el qual es presenta un ventall molt ampli on hi caben les coses més experimentals del gènere al costat de muntatges molt tradicionals”. Per això, s’aposta per un diàleg entre tradició i contemporaneïtat. Així mateix, com ha recalcat Jordi Alomar, comissari del Festival IF Barcelona, es juga amb el paper de l’espectador que es converteix en “un operari”, ja que “es reivindica el dret al joc”.

DSC_4978-46-610x408

El tret de sortida de la tercera edició serà el 9 de novembre a l’Arts Santa Mònica amb la ballarina Constanza Brncic amb el músic Nuno Rebelo, que presentaran el seu Si se diera un cuerpo al bullicio, un joc a través de les músiques experimentals, la improvisació i el plaer per la performance. També actuaran la companyia Besllum i el compositor Octavi Rumbau per oferir al públic Lumimic, un treball d’investigació sobre llums i ombres que crea un espectacle de manipulació dramàtica tot rememorant els inicis del cinema. Altres espectacles d’aquesta edició són Les veus de Txernòbil de la Companyia Potcuia, que es podrà veure el 10 de novembre a l’Institut del Teatre i que és una creació col·lectiva a partir de La pregària de Txernòbil de la Premi Nobel Svetlana Alekslévitx. També es podrà veure el 17 de novembre al Teatre Josep Maria de Segarra de Santa Coloma el Duel d’Orlando i Rinaldo per amor de la Bella Angélica de la companyia italiana Opera dei Pupi Brigliadoro. El 19 de novembre, al mateix teatre, la companyia andalusa Siesta Teatro presenta El traje del emperador, en el qual interpreten el mític conte a través d’objectes, ombres i projeccions de cinema.

IMG_0958-2-e1506511057421-610x458

De 9 al 12 de novembre, l’Arts Santa Mònica acollirà la mostra dels projectes en residència que van ser creats durant la passada edició del Festival IF 2016, centrada en la creació i recerca escènica. Així, el públic podrà veure, en format showcase, el resultat final de les obres en procés de l’any passat. En total, es programen quatre projectes diversos: El tríptico de David Espinosa, Cases de Xesca Salvà, A través de nuestros ojos, de Be Antother Lab, i Objecte ficció d’Enric Farrés. A més de les exhibicions escèniques a l’Arts Santa Mònica, El trípitico i A través de nuestros ojos també es podran veure a Santa Coloma de Gramenet durant la segona setmana del festival. La trilogia d’Espinosa es mostrarà al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré del 17 al 19 de novembre, l’obra de Xesca Salvà al Teatre Josep Maria de Segarra del 17 al 19 de novembre i la realitat virtual de Be Another Lab a la Biblioteca Central del 16 al 18 de novembre. Enric Farrés també durà a terme una performance l’11 de novembre a l’espai Hangar: Res és meu. Per la seva banda, del 13 al 16 de novembre, la Sala Hiroshima acollirà el workshop ‘WRECK – Llistat d’espècies extintes dut a terme per Pietro Marullo i que acabarà en espectacle. Del 14 al 18 de novembre, Xavier Bobés realitzarà el laboratori de manipulació d’objectes Em falten dits al teatre Josep Maria de Segarra.

TMBA-performance-by-Musa-Tomorra-3-Holot-Detention-Center-Israel-2015-1-610x407

El Festival IF Barcelona va néixer l’any 2015 amb una exposició sobre l’alteritat i el món del titella i el teatre d’objectes, un simposi per a professionals, tres residències artístiques i una programació variada per a tots els públics. L’edició del 2016 va centrar-se en la recerca escènica i en la creació i producció d’espectacles amb un simposi acadèmic, cinc residències artístiques, una programació teatral infantil i la presentació dels resultats dels processos de creació (showcases). Per altra banda, Rumbau ha ressaltat que és important que es faci el festival “en aquests moments de tensió, polarització emocional i projecció de les alteritats a l’exterior”. Segons ha indicat, “el tema l’alteritat té relació amb la marioneta i amb el que passa ara”. En aquest sentit, ha afirmat que “el teatre de marionetes ofereix la possibilitat de distanciar-se dels problemes i les emocions per posar-los sobre la taula i analitzar-los. Quan es tracta del teatre de marionetes el que fem és una autoobservació del què és la projecció i l’alteritat. En aquests moments és essencial que hi hagi un distanciament del què passa”, ha assegurat.