Sónar+D 2019: un ecosistema d’experiència i formació

La setena edició del Congrès de Tecnologia, Creativitat i Negoci se celebrarà del 17 al 20 de juliol

Ricard Robles, codirector de Sónar, durant la presentació de Sónar+D 2019

Poc després de concloure el 25è aniversari del Sònar l’any passat i d’estar-se celebrant ininterrompudament a mitjans de juny, vam conèixer la notícia que, enguany, el festival se celebrarà a mitjans de juliol. Un canvi unilateral de caràcter excepcional en el qual la cúpula del Sónar no hi va tenir res a fer: al juny, l’espai firal Gran Via 2 estarà ocupat per una fira internacional de maquinària textil. Davant el poder econònic va quedar pal·lès doncs, que la cultura no hi té gaire a fer, ni sent un esdeveniment de referència consolidat.

Malgrat l’esforç i el sotrac que haurà suposat per a l’organització adaptar un mes després el Sónar, el seu estat de forma no s’ha ressentit i continua amb la seva progressió, oferint noves propostes, creant noves aliances i reinventant-se any rere any. Un caràcter mutant molt en la línia del que se suposa que ha de ser un festival de música, creativitat i tecnologia.

L’estudi interdisciplinari teamLab, expert en projeccions multisensorials, estarà present al cicle de conferències del Sónar+D

Sónar+D, múscul tecnològic

La setena edició de Sónar+D, presentada a Casa Bonay, situa la formació i l’aposta per l’experiència dels seus visitants, se n’esperen més de vint mil segons dades del festival, en l’eix d’una proposta carregada amb una oferta de vertígen: 1200 places entre workshops i classes magistrals, més de 100 activitats impartides per 200 artistes, hubs expositius amb més de 25 projectes, conferències, reptes d’innovació empresarial i molt més que podeu consultar al web de l’esdeveniment.

Les experiències inmersives i la intel·ligència artificial segueixen sent el principal terreny d’investigació i d’aplicació en l’art. En aquest sentit, Sónar+D s’erigeix durant quatre dies en un nucli d’evolució cultural imparable. No només per als artistes, també per als assistents inquiets, que cada cop són més partíceps de les experiencies que proposa Sónar+D. Segons José Luis de Vicente, comissari del Congrès, l’aspiració de Sónar+D és que l’espectador deixi de ser un actiu allunyat i n’augmenti la seva experiència participativa.

La banda sonora del guardonat videojoc ‘Gris’, es podrà escoltar en directe a Sónar+D

Experiència en primera persona

En aquest sentit, la productora audiovisual Canada, una de les tres més importants del món i responsable de videoclips d’artistes de la talla de Rosalía, oferirà als assistents que ho vulguin, la possibilitat de prendre part d’una experiència col·lectiva que inclourà en el que serà el seu darrer projecte.

Una de les altres experiencies destacades, serà escoltar en directe la banda sonora del guardonat videojoc ‘Gris’, una de les sensacions del moment creat per l’estudi barceloní Nomada Studio.

Artistes digitals de reconegut prestigi com Daito Manabe o Holly Herndon, seran els abanderats de l’expansió de Sónar+D per la programació musical de Sónar, que inclourà fins a 10 tech-shows.

Robert del Naja, líder de Massive Attack, estarà present a la conferència inaugural del congrès

També serà una experiència, potser no tan sensorial, però sí a nivell cultural, escoltar a Robert del Naja, líder de Massive Attack, en la conferència inaugural del Congrès. No és freqüent veure a del Naja en aquest àmbit, però Sónar+D ho ha aconseguit com ho va fer amb Brian Eno, Björk o l’any passat en la cloenda amb Ryūichi Sakamoto i Alva Noto.

Christian Marclay, figura clau per entendre la relació entre música, art i tecnologia en les ultimes dècades, també estarà present en el cicle de conferències del festival.

La computació quàntica tindrà el seu espai al Sónar+D representada per artistes com l’anglesa Libby Heaney o el Barcelona Supercomputing Center.

El Barcelona Supercomputing Center tornarà a estar present al Sónar+D

Les instal·lacions audiovisuals i sonores també es desplegaran per la ciutat amb propostes com la peça ‘Dazwischen’ de l’artista colombiana Lucrecia Dalten que es podrà veure al Pavelló Mies Van der Rohe o ‘Investigations’ de Christian Marclay que es presentarà el 19 de juliol a la Capella del MACBA.

L’oferta de Sónar+D és àmplia i variada, tota la informació al respecte la trobareu detallada al web oficial.