La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental

La mostra La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980, comissariada per Eduard Escoffet, repassa les diverses tendències de la poesia experimental a Europa i Amèrica entre els anys 1946 i 1980, el mateix moment en què Joan Brossa desenvolupa el seu llenguatge poètic.

Amb l’objectiu de contextualitzar la recerca poètica de Brossa, La xarxa al bosc ofereix una mirada àmplia i necessàriament fragmentària de la galàxia de poetes que van eixamplar enormement el camp d’expressió poètica i van influir en la resta d’àmbits creatius. El període de l’exposició —de 1946 a 1980— ve determinat per l’aparició a París del lletrisme, que va organitzar la seva primera activitat pública el gener de 1946, i l’inici d’una dècada, la de 1980, en què Brossa començarà a ser àmpliament reconegut.

Entre aquests dos anys, poetes de tots els racons d’Europa i Amèrica exploren noves vies per fer dialogar la poesia amb les eines i els llenguatges del present. És també en aquest període quan es multipliquen els grups, revistes, festivals i plataformes que acaben conformant una xarxa gairebé infinita que traspassa fronteres i que fa circular poemes visuals, concrets i sonors en tota mena de suports, sovint efímers i de baix cost. L’exposició se centra en tots aquests suports per mostrar no només les creacions d’aquests poetes sinó també per fer evident els mitjans d’intercanvi de l’època i mostrar textos teòrics que ajuden a entendre els plantejaments que hi ha al darrere d’aquesta vasta producció.

Entre d’altres, l’exposició presentarà obres i documentació de Felipe Boso, Bernard Heidsieck, Edgardo Antonio Vigo, Fernando Millán, Augusto de Campos, Eugen Gomringer, Amanda Berenguer, bpNichol, Nicanor Parra, Guillem Viladot, Arrigo Lora-Totino, Paul de Vree, Elena Asins, François Dufrêne, Décio Pignatari, Brion Gysin, Ernst Jandl, Antonio Caro, Bob Cobbing, Guillermo Deisler, Pierre i Ilse Garnier, Alain Arias-Misson, Jiří Kolář, Salette Tavares, Marcel Broodthaers, Mathias Goeritz, Mary Ellen Solt, António Aragão, Ferdinand Kriwet, José Luis Castillejo, John Furnival i Juan Luis Martínez. Tot aquest material estarà presentat en diàleg amb obres de Joan Brossa.

Gabinet Brossa

Amb motiu de l’obertura d’aquesta exposició, la Fundació Joan Brossa presentarà un nou espai a la seva seu, el Gabinet Brossa, que acollirà una mostra permanent sobre Brossa que complementarà els materials de l’exposició i alhora donarà una visió completa de la creativitat del poeta. L’espai, a més, permetrà desenvolupar-hi activitats pedagògiques i petites accions. El Gabinet Brossa s’inaugurarà el mateix dia que l’exposició, el 16 de maig, i restarà obert com a mínim fins al final de l’Any Joan Brossa, tot i que la voluntat és que pugui continuar obert de manera permanent, ja que una de les peticions del públic que visita la Fundació és justament poder veure obra del poeta.

Situat en un espai entre l’Escenari Brossa i la Fundació (l’antiga sala Fregoli de l’Escenari Joan Brossa), serà un espai en transformació contínua, com proclamava el mateix Brossa: regularment s’hi faran canvis, amb la idea d’anar mostrant obres i materials diversos i anar obrint noves lectures. Serà, en altres paraules, una exposició permanentment variable al voltant de l’obra del polièdric poeta, amb poemes, obra gràfica, cartells, objectes i gravacions d’algunes accions. L’objectiu final és que sigui un espai de diàleg amb la figura i l’obra de Brossa però també amb el públic, ampliant així la possibilitat de visites a col·lectius com el familiar, l’escolar o l’adolescent.

La primera persona encarregada d’omplir de contingut aquest Gabinet Brossa serà Eduard Escoffet, de manera que aquesta sala esdevindrà un espai de diàleg amb els continguts de l’exposició sobre poesia experimental però alhora funcionarà de manera autònoma com a recurs per entrar en contacte amb l’obra de Joan Brossa.

La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental, 1946-1980 es pot visitar fins al 29 de setembre a la Fundació Joan Brossa