Glásnost, un conte rus amb sons electrònics

Per Judith Porta@enessencia

El dramaturg i director, Ricard Gázquez es va quedar fascinat en llegir el relat de ‘Pavel i Liuba’ (1874) del novel·lista rus, Nikolai Leskov, fins al punt de crear la peça teatral ‘Glásnost’; El relat de dues dones que recorden l’any que van viure a Sant Petersburg, quan encara es deia Leningrad, en plena Perestroika. Allà van conèixer Liuba, una jove de setze anys que s’enfrontava a una situació personal violenta.

Ricard Gázquez (‘Folie en famille’ i ‘Niederungen’) ha escrit una història fosca, gèlida, bellament interpretada per Annabel Moreno i Susana Egea en un espai on tot, absolutament tot, té sentit. Una peça plàstica, visual, sòbria on fidel al gènere novel·lístic té una veu narrativa. “Volia fer una partitura per a dues actrius, escènica i sonora” descriu Gàzquez. I així ha resultat: La composició musical, el disseny sonor de Diego Dall’Osto és una meravella, gairebé té entitat pròpia i es vindica d’una manera absolutament orgànica. I el mateix passa amb l’espai vestit per Guillem Sánchez- Blanco, tot trobat de vell però amb una funció viva molt clara.

El conte de Gázquez és un conte rus amb sons electrònics que alleugereixen o densifiquen les escenes a través de sensors. La veu de les dues actrius, que passen de narradores a personatges de les vivències que rememoren amb una simplicitat escènica brutal però efectiva. La veu de ‘Pavel i Liuba’ que va fer sonar amb intensitat Leskov al segle XIX reviu a través de l’imaginari del dramaturg Ricard Gázquez, amb un punt en comú, la condició humana com a teló de fons.

‘Glásnost’ es va fer sentir a La Gleva i ara torna els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny a Las Cosas de Martínez, Barcelona.