El present (i passat) Sónar imagina el futur

El Sónar va arrencar el 1994 al CCCB, de manera modesta, però com ha demostrat al llarg dels anys, amb l’horitzó llunyà. Triar el concepte música avançada en lloc de música electrònica donava l’opció que, al mateix temps que l’escena musical evolucionava, el Sónar la pogués acollir. Això que ha estat fent durant 24 anys, continua molt vigent. Per això, el festival viu mutacions permanents, canvia d’espais, de seccions i de dies de programació, renovant-se constantment per no perdre el feedback amb el seu públic. Amb la pràctica totalitat del seu cartell i programació confirmats fa dies, els directors del Sónar ens tenien guardada una última sorpresa: la presència de Björk i per partida triple.

rodapremsaSonar_1

Presentació oficial de Sónar 2017 al CCCB on es va anunciar la presència destacada de Björk 

Björk protagonitzarà el concert inaugural del certamen que, enguany, se celebrarà al recinte de Fira Montjuïc (Sónar Dia) el dimecres 14 de juny, és a dir, un dia abans que arrenqui el festival i coincidint amb l’inici del Congrés Sónar+D. L’artista islandesa oferirà una sessió de DJ de quatre hores en què està previst que combini gèneres diversos que han influït en la seva carrera, des de l’electrònica experimental a les músiques tradicionals. Una ocasió única per veure l’artista actuant en aquest format. El mateix dia, el CCCB inaugura una gran exposició dedicada a l’artista: Björk Digital. Una proposta “immersiva” per submergir el visitant en el món creatiu de l’artista, amb la realitat virtual com a protagonista. Performance, cinema, instal·lació, vídeo i interacció són els elements de l’exposició, que mostra diversos dels treballs de l’islandesa en col·laboració amb artistes com Spike Jonze, Michel Gondry, Warren du Prees i Nick Thornton Jones. Finalment, Björk participarà al congrés professional Sónar+D, on oferirà una xerrada sobre els seus vincles amb el món audiovisual. Serà el mateix dia 14, abans de la seva actuació inaugural.

El debat sobre els límits de la ciutat turística i els reptes que planteja és un tema recurrent. Com reconstruir iniciatives, models i estratègies i, sobretot, per a repensar el turisme a les ciutats sense obviar el patrimoni cultural. Diferents sondeigs diuen que els visitants del Sónar passen un mínim de cinc nits a Barcelona i que visiten altres equipaments culturals, no només el Sónar. El festival és un actor més d’aquest pedigrí de la ciutat i ha contribuït a configurar la imatge de Barcelona arreu del món. El festival sap molt bé que cal capgirar la noció turística i anar més enllà de la seva importància en termes hostalers, avaluant l’impacte dels seus continguts.

david-bowie-is-the-reason-were-all-here-1452527217

El DHUB acollirà l’exposició David Bowie is

Sónar 2017 s’estén per la ciutat de Barcelona durant tota una setmana amb activitats culturals associades de primer ordre. La programació musical diürna es manté en les tres jornades habituals a Fira Montjuïc (15, 16 i 17 de juny), mentre que Sónar+D s’amplia una jornada i arrencarà ja el dimecres 14 amb accés exclusiu per a acreditats. Per darrere, el festival s’allarga amb el concert de cloenda que se celebrarà a L’Auditori, diumenge 18 de juny. I per davant, dins de l’activitat expositiva i congressual vinculada al festival, el dimarts 13 s’inaugura la gran exposició dedicada a Brian Eno a l’Arts Santa Mònica, així com el congrés Nesta al CosmoCaixa. Encara abans, el 25 de maig, el DHUB estrena l’exposició internacional David Bowie is. Completa la programació que té lloc més enllà dels recintes de Sónar Dia i Nit, una retrospectiva de l’artista català recentment desaparegut Tres, titulada Blackout a La Virreina, la instal·lació sonora Wave Shift de Mark Bain al Pavelló Mies van der Rohe, i l’espectacle de dansa experimental Èpica, d’Aimar Pérez Galí, al Mercat de les Flors.

Palpar com evoluciona la música, com canvia, quins estils neixen i quins moren, ha estat i continua esdevenint la missió del Sónar. Abraçar les diferents línies a través de la recerca d’artistes que fan avançar la música, amb una personalitat interessant i gairebé sempre vinculada al fet tecnològic. Aquests anys al festival hem vist de tot: des d’evolucions cap al pop, trobades amb estils clàssics del hip-hop i de tota la música negra, la música electrònica purista amb anades i vingudes cap a la radicalitat del sorollisme, fins a un retorn cap a l’estètica de les textures i de les melodies. El Sónar està atent a aquesta realitat, al nostre temps, avançar-se al que sortirà, i sempre amb un referent històric. No hem d’oblidar que el Sónar és, abans que res, un festival on la música electrònica, de ball, de discoteca, és el plat fort. Al 1994 ja ho van tenir clar i no hi renuncien.

eric-prydz-sonar-bcn-2017

El DJ i productor suec Eric Pryzd debuta al festival 

El festival girarà entorn de la figura de Björk però també vol ser la gran festa dels amants de la música de ball. Eric Pryzd (a la foto) visita per primera vegada el Sónar. El DJ i productor suec és un artista total, gran coneixedor de tots els secrets de la seva professió després de molts anys de dedicació i perfeccionament de la seva fórmula des de l’underground. Entre els convidats, hi haurà mestres de la pista de ball, com Nina Kraviz, The Black Madonna, Jon Hopkins, Dennis Carter, Craig Richards i Optimo. Inclús Matmos oferirà un espectacle basat en els sorolls d’una rentadora. Entre tots els xous, destaquen també els de Justice, Nicolas Jaar, Arca & Jesse Kanda, Soulwax, Masters At Work o Joe Goddard. Una programació “calidoscòpica” que concedirà un lloc de privilegi a pioners de la música de ball com Cerrone i referents de l’electrònica instrumental com Suzanne Ciani. La música negra també tindrà un espai important: Fat Freddy’s Drop, Thundercat, Anderson Paak, De la Soul, Dj Shadow i, des de Nova York, Princess Nokia. En l’apartat dedicat a la cultura negra no hi faltarà el hip hop, amb artistes com TQD, Nadia Rose, RP Boo i Jlin. S’ha volgut reservar algun espai per als artistes que els organitzadors han qualificat de “requeteunderground”, com Elysia Crampton de Bolívia, que utilitza el reggaeton com a base per l’experimentació, o el raper estonià Tommy Cash. No faltarà una representació d’una trentena d’artistes locals, com Bad Gyal o Dellafuente… La programació musical del Sónar 2017 acabarà el diumenge 18 de juny amb un concert de clasura a l’Auditori amb la participació del compositor de música clàssica contemporani Nico Muhly, al piano, i el col·lectiu orquestral alemany Stargaze, que interpretaran la peça Death speaks, de David Lang.

El festival va néixer el 1994, quan internet no existia. No hi havia MP3. Engegar un festival tecnològic quan la tecnologia encara estava molt endarrerida tenia un cert risc. Estratègicament el Sónar va fer servir la tecnologia com a mitjà d’expressió i d’experimentació. Recordeu el concert a tres bandes, amb un artista actuant a Barcelona, un a Rotterdam i un a París, amb RDSI, amb un delay de la imatge de dos segons. El festival ha pogut viure en primera persona, i com a actors destacats, la democratització total de la tecnologia. D’aquí que la gran aposta de futur sigui el Sonar+D, un aparador de noves tecnologies per a professionals.

google_cultural_institute

El laboratori de recerca Gooogle Arts and Culture serà present a Sónar+D

Sónar+D reunirà tot tipus d’activitats relacionades amb la interacció entre música, tecnologia i, aquest any, com a novetat, la naturalesa. Acollirà una jornada reservada per als professionals, però també s’obrirà al públic familiar. Una de les principals novetats d’aquest any és que guanya un pavelló propi on es podran veure fins a 20 projectes de realitat virtual aplicats a les arts. En aquest nou intent d’integrar Barcelona en els grans debats sobre la cultura del futur, comptarà amb els grans laboratoris de recerca que s’estan fent preguntes sobre aquest àmbit com ara Google Magenta o Google Arts and Culture (a la foto). Hi haurà debats, conferències i tallers sobre la intel·ligència artificial. Els artistes també explicaran les dificultats que tenen per crear amb les noves tecnologies… Sense obviar la part de negoci amb l’Startup Garden, un espai pensat perquè es reuneixin inversors i creadors de diferents àmbits. El Sònar+D es centrarà aquest any en els entorns immersius, i comptarà amb un espai de Movistar +, Sónar 360º, una cúpula pensada per mostrar el més interessant de vídeo i música per a 360º, organitzat amb el suport del SAT Montreal… Al SónarPLANTA Daito Manabe presentarà el show inmersiu Phosphere on miralls sincronitzats, màquines de fum, feixos de llum i fins a 24 projectors de vídeo construiran una experiència espacial inèdita, hereva tant dels nous llenguatges en el món de la dansa contemporània com del vocabulari del mapping.

Per a més informació podeu visitar:

www.sonar.es

www.cccb.org