Björk tridimensional

El Sónar 2003 va tenir una reina. D’altres n’han vingut després. L’actuació de Björk la va consagrar en un tron molt preuat situat en l’immens escenari SónarClub. En una hora i 20 minuts, i amb només 18 cançons, la cantant islandesa, va esgrimir els seus arguments musicals i visuals. El públic es va rendir a la musa del pop contemporani gràcies a un concert marcat per la sensibilitat i el preciosisme. Malgrat les condicions ambientals, inevitables en un festival que pot reunir en una nit 22.000 persones, l’actuació va ser esplèndida. El preciosisme de la música de Björk, la perfecta síntesi entre el llenguatge orgànic de la corda i el submón digital de Matmos va oferir un espectacle memorable.

L’idili de Björk amb Barcelona ve de lluny. El 2001 al Liceu, amb la gira per teatres i auditoris amb què presentava Vespertine (2001). El 2012 havia de defensar Biophilia al Primavera Sound, però la islandesa va caure del cartell. La seva única parada a Espanya d’aquella gira va ser a Santiago de Compostela. L’última visita de l’artista es remonta el juliol de 2015 per presentar Vulnicura, el seu novè àlbum d’estudi, probablement el seu millor treball des de Vespertine. Acompanyada d’una secció de cordes, la compositora i intèrpret va presentar el nou àlbum sencer, va recuperar clàssics d’àlbums anteriors i va lluir estilismes espectaculars. Segurament hagués estat més especial si el concert s’hagués pogut celebrar a la plaça dels Àngels, davant del Macba, com inicialment es va intentar.

spi4112_1766_photo-by-santiago-felipe-1

En aquesta ocasió el Sónar, amb la complicitat de la ciutat, s’adapta a la mida i forma de l’artista amb triple presència. I és que Björk constantment i consistentment desafia l’status quo, eliminant les fronteres del que és possible en la música, l’art i la tecnologia. L’artista islandesa ha connectat amb públics al voltant del món de manera única i memorable amb el seu projecte recent Björk Digital, una exhibició en la qual els assistents poden submergir-se en el seu món a través de la tecnologia de realitat virtual més nova. No és estrany doncs que Björk es converteixi en “fil narratiu” del Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art Sónar 2017.

bjork

Participarà en la sessió inaugural que tindrà lloc la nit del dimecres 14 de juny a l’escenari SonarHall del recinte Fira de Montjuïc de Barcelona, en una sessió de quatre hores en què la cantant mostrarà les seves influències musicals, i donarà el tret de sortida del festival. La també productora islandesa pronunciarà la xerrada inaugural al Sónar+D el mateix dimecres en què parlarà sobre els seus estrets vincles amb l’audiovisual, i el mateix dia obrirà portes al CCCB la seva “òpera tecnològica”: una experiència de realitat virtual de 90 minuts amb que la cantant ha volgut mostrar els seus treballs performàtics.

rodapremsaSonar_1
Presentació oficial de Sónar 2017 al CCCB on es va anunciar la presència de Björk per partida triple

Després de visitar Sidney, Reykjavic, Tòquio, Mèxic, Londres, Montreal i Los Angeles, la mostra Björk Digital proposarà un viatge immersiu pel particular univers creatiu de Björk amb una barreja performance, cinema, instal·lació, vídeo i interacció visitable fins al 24 de setembre. Aquesta exposició obrirà una nova línia d’exploració al CCCB sobre noves experiències en espais expositius amb els límits entre art, música i audiovisual com a pal de paller. La presència de Björk al festival ve avalada per ser una de les reinventores del pop al segle XXI i treballar de forma intensa el vincle amb l’àmbit de l’audiovisual. Només ha actuat al festival en una ocasió, però amb els anys Björk s’ha convertit en el més semblant a un fetitxe i una musa tecnològica que exemplifica molts dels valors del festival. Tant és així que en, la seva XXIV edició, la cita barcelonina es retrà a la cantant islandesa per convertir-la en protagonista indiscutible i tridimensional.

Per a més informació podeu visitar:

www.sonar.es

www.cccb.org