Mirades inquietes

El DocsBarcelona, festival internacional de cinema documental que se celebra des de 2007 a la capital catalana, ha donat a conèixer els títols que formarán part de la seva programació aquest any, que se celebrará del 16 al 27 de maig. Amb l’eslògan “Mirades inquietes” com a leit motiv de l’edició, i reconeixent que vivim temps complexes per a la llibertat d’expressió i de creació, el certamen tornarà a presentar-nos un bon grapat de personatges “bigger than fiction”, d’històries que semblen massa sorprenents per ser reals, i de figures que per un motiu o altre mereixen la nostra atenció.

És el cas de Eugenio, de Jordi Rovira i Xavier Baig, retrat del còmic de les ulleres fosques, la camisa negra, la barba i el got de whisky a la ma, sens dubte un dels humoristes més célebres de la història d’Espanya. O de Petitet, de Carles Bosch, film inaugural de la present edició, on Joan Ximénez Valentí, un músic gitano, busca la manera de complir la promesa que li va fer a la seva mare: portar la rumba a l’escenari del Liceu. La cinta sueca Silvana retrata a la rapera Silvana Imam, controvertida artista feminista que s’ha guanyat al públic millenial escandinau gràcies a les seves furioses lletres. En una lliga similar juga el palestí  Jowan Safadi, protagonista del documental Namrud, de Fernando Romero, que explica la història d’un músic perseguit per les seves idees i cançons, que ha de mirar com compaginar la seva militància amb el fet de ser pare. Per la seva banda, Dolphin Man, del grec Lefteris Charitos, ens presenta al bussejador Jacques Mayol, la primera persona que va sumergirse a 100 metres sense respiració artificial.

El festival ofereix moltes més propostes. Algunes tant estimulants com la inversemblant pero veritable The White World According to Daliborek, retrat d’un youtuber neonazi txec; Over the Limit, sobre la gimnasta russa Margarita Mamun; o “Hasta mañana, si Dios quiere”, una història alegre sobre la vida de disset germanes octogenàries franciscanes en un convent. El festival DocsBarcelona 2018 clourà l’edició d’aquest any amb l’estrena mundial de Sinfonía, un documental sobre la iniciativa del tenor Juan Diego Flórez de donar accés a la música als nens desfavorits i en risc d’exclusió social. Es tracta d’una producció de Mediapro i dirigida per Gilbert Arroyo i Andrés Locatelli i narra la iniciativa ‘Sinfonía por el Perú’, portada a terme a les escoles del país transandí i que parla de la transcendència de la música com a refugi, i com a expressió artística. Durant tres anys, Sinfonía segueix les passes d’Alondra, Diego i Imanol, tres joves peruans en risc d’exclusió social a qui el fet de creuar-se amb el tenor els canvia la vida.