Geopolítica de les sèries

“Geopolítica de las series o el triunfo global de las series” (errata naturae) proposa un acurat anàlisi de la geopolítica contemporània a través de les sèries de televisió, prenent com a referència Joc de trons, Downton Abbey, House of Cards, Homeland, Occupied…

Dominique Moïsi és un dels màxims referents internacionals en l’àmbit de la geopolítica. És conseller del prestigiós Institut Français de Relations Internationales, professor a la Universitat de Harvard, al Collège d’Europe… Però també li agraden les sèries de televisió. I fa no massa temps va arribar a la següent conclusió: comprendre el món de les sèries de televisió suposa comprendre el món actual. Llavors, i contra els consells de tots els seus col·legues igualment ben proveïts a les institucions i l’acadèmia, va decidir escriure aquest llibre: un assaig sobre geopolítica que pren les sèries com a matèria primera, per comprendre així l’evolució actual de la política internacional i les emocions que la dominen.

No podem oblidar que després de l’11-S, la geopolítica ha pres literalment la realitat, però també el nostre imaginari. I les sèries s’han convertit en una de les nostres màximes referències polítiques i culturals. Algunes de les millors sèries ens parlen sobretot de la nostra por: a la barbàrie, al caos, a l’arribada de l’altre, a la fi d’un determinat ordre del món, a la nostra pèrdua de control sobre una realitat que ja no comprenem.

Portada_geopolitica_web-350x556

D’aquesta manera, Moïsi analitza els últims atemptats en territori europeu, la situació a Síria, la crisi dels refugiats, el fenomen del populisme, la nova distribució del poder de les superpotències… a través de sèries com Joc de trons, House of Cards, Homeland, Downton Abbey, Occupied, Borgen, l’Ala oest de la Casa Blanca, The Americans… Ens demostra, per exemple, com les sèries occidentals critiquen i minen el seu propi sistema, que apareix sempre com corrupte i decadent, mentre les sèries xineses o russes glorifiquen els seus respectius. Com sostenir o reequilibrar aquesta pressió? I més enllà fins i tot: algunes d’aquestes magnífiques sèries occidentals no només reflecteixen la realitat política que vivim, no només profetitzen la que podríem viure, sinó que la seva influència és tal, tant a nivell popular com en les altes esferes, que estan contribuint a definir i construir aquesta realitat.